Unde învăț să lucrez în echipă?

Am putea spune că nu ne-a învățat nimeni să lucrăm în echipă. Am putea da vina pe o grămadă de factori externi care nu ne-au lăsat să o facem. La fel de posibil este și că lumea din jurul nostru a fost în așa fel construită pentru a ne ajuta să ne dezvoltăm skill-urile sociale necesare și nu trebuie decât să o observăm mai bine.

Nici nu trebuie să ne uităm departe pentru a vedea obiecte care să ne ajute în acest sens.

Banca în care stăm în fiecare zi la școală este un obiect simplu de design care în mod normal nu ar trezi multe întrebări. Totuși observând banca mai cu atenție ne dăm seama că este pentru 2 persoane. Ne determină cumva să avem pe cineva în preajmă, care de multe ori ne devine și prieten. Cu care comunicăm cel mai mult poate și cu care avem un anumit tip de relație. Chiar dacă în unele cazuri nu este una agreabilă.

Există mai multe spații de confort în jurul nostru. Spre exemplu unii dintre noi discutăm de la diferite distanțe cu diferiți oameni în funcție de starea noastră de moment sau nivelul la care cunoaștem respectiva persoană.

Figure 7.3. Distanțele zonei interpersonale. Conform Edward Hall (1996), oamenii păstrează diferite distanțe între ei și ceilalți. Distanța la care cineva se simte confortabil depinde de persoana cu care interacționează și cu situația în care se află. În cazul acestei figuri persoana în cauza este desenată în dreapta, iar distanțele sunt in inch (1inch = 2,5cm).

În cazul băncii avem clar pe cineva într-o proximitate care ne-ar putea uneori crea anxietate. Poate acesta este unul dintre motivele pentru care avem și bănci de o persoană.

Exact ca banca de la școală există în viața noastră multe oportunități în care putem învăța să lucrăm în echipă. Fie că echipa este de 2 oameni fie de mai mulți un lucru e constant, pentru a putea lucra în echipă trebuie să te simți confortabil cu alți oameni în preajma ta. Dacă ai un caracter mai introvertit nu e panică. Lucrul ăsta se învață și în pași mărunți.

Există oameni predispuși spre a se simți confortabil în preajma altora. Chiar să îi atragă și motiveze pentru a putea lucra împreună cu ei în cele din urmă. Pentru aceștia poate fi mai simplu să lucreze împreună cu alții. Ce te faci însă dacă nu te-ai înțeles niciodată cu colegul / colegii de bancă? Ar putea fi un semn că trebuie să explorezi și alte situații care te-au adus în acel punct. Din acest aspect acest program de mentorat te poate ajuta. Contacteaza-ne pentru mai multe detalii.

Cu drag,

A.